6 ταινίες που δεν ήξερες ότι βασίζονται σε comics
Όχι υπερηρωικές, μην φοβάστε
3 Αυγούστου, 2024
6 ταινίες που δεν ήξερες ότι βασίζονται σε comics

Κοιτώντας το κινηματογραφικό τοπίο των τελευταίων χρόνων είναι σχεδόν αδύνατο να θυμηθούμε την εποχή κατά την οποία οι ιστορίες των αγαπημένων μας comics δεν κυριαρχούσαν στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. Το υπερηρωικό σινεμά αποτελεί πλέον σημαντικό μέρος της βιομηχανίας θεάματος και βρίσκεται πολλές φορές στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων και διαφωνιών σχετικά με τη φύση και την προσέγγιση του αντικειμένου του αλλά και την επίδρασή του στο μέλλον του κινηματογράφου. Όμως, πέρα από το MCU της Disney και την αντίστοιχη προσπάθεια της Warner με τους χαρακτήρες της DC, υπάρχουν πολλές ταινίες που αντλούν τη θεματολογία τους και το ύφος τους από graphic novels. Αν βαρεθήκατε τα superhero movies, η Σινεξερεύνηση είναι εδώ για να σας προτείνει έξι ενδιαφέρουσες εναλλακτικές.

6. Ghost World (2001)

Δύο παιδικές φίλες με εκκεντρικές προσωπικότητες, η Enid και η Rebecca αποφοιτούν από το Λύκειο. Το πλάνο τους: να σκιπάρουν τις σπουδές τους και να απομακρυνθούν από οτιδήποτε κοινότυπο. Όταν η Enid αποφασίζει να επικεντρωθεί στον αντισυμβατικό Seymour που γνώρισε μέσω μιας αγγελίες και η Rebecca στην κοινή ερωτική τους εμμονή, τον Josh, η φιλία τους πρόκειται να αλλάξει ριζικά.

 

Βασισμένο στην ομότιτλη σειρά comics του Daniel Clowes, η ταινία είναι μια ιστορία ενηλικίωσης που σχολιάζει τη φιλία και τη διάρκειά της στο χρόνο ιδωμένη μέσα από μια κάπως πιο σκοτεινή κωμική ματιά. Αν και έχουν περάσει 23 χρόνια από την πρώτη προβολή της, παραμένει επίκαιρη και έξυπνη, ενώ ξεχωρίζει η χημεία και το ταλέντο των Thora Birch, Scarlett Johansson και Steve Buscemi.      

5. Oldboy (2003)

Ένας άνδρας απάγεται και κρατείται κλεισμένος σε ένα δωμάτιο για 15 χρόνια χωρίς να καταλαβαίνει τον λόγο. Όταν καταφέρνει να δραπετεύσει έχει μόλις 5 ημέρες για να βρει τους απαγωγείς του και να εκδικηθεί.

 

Αν και υπάρχουν αρκετές διαφορές από την πρωτότυπη ιστορία, η ταινία του Park Chan-wook βασίζεται στο manga του Garon Tsuchiya και αποτυπώνει απτά την οργή ενός ανθρώπου που διψά για εκδίκηση. Η βία ωστόσο, η οποία είναι διάχυτη σε όλη την ταινία και αποδίδεται με μερικές από τις πιο καλογυρισμένες σκηνές δράσης, δεν εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αρχικό υλικό που ασχολείται περισσότερο με τον ψυχισμό του χαρακτήρα.

4. V for Vendetta (2005)

Στη μελλοντική Βρετανία που μαστίζεται από την εγκληματικότητα και τη διαφθορά, ένας μασκοφόρος εκδικητής που ακούει στο όνομα “V” επιθυμεί να κηρύξει την επανάσταση ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς. Μαζί του, η νεαρή Evey που στηρίζει τον αγώνα του για δικαιοσύνη και ελευθερία.

 

Τα έργα του Alan Moore έχουν μεταφερθεί ουκ ολίγες φορές στην μεγάλη οθόνη, αν και οι περισσότερες από αυτές τις μεταφορές δεν έχουν καταφέρει να δώσουν στο κοινό όλα όσα υπάρχουν σε αυτές τις τόσο πλούσιες νοηματικά ιστορίες. Παρόλα αυτά, το V for Vendetta διατηρεί τον επαναστατικό και αντικομφορμιστικό χαρακτήρα του αρχικού graphic novel και αποδίδει με σκοτεινό και επιβλητικό τρόπο την αίσθηση της δυστοπικής βρετανικής κοινωνίας.

3. Persepolis (2007)

Η μικρή Marji μεγαλώνει στο Ιράν κατά την περίοδο της Ισλαμικής Επανάστασης, παρατηρώντας και βιώνοντας τα γεγονότα της ταραχώδους εκείνης εποχής. Ίσως η πιο πιστή μεταφορά comic στη μεγάλη οθόνη, καθώς η ταινία ακολουθεί αισθητικά το ύφος και την αφήγηση του αυτοβιογραφικού graphic novel της Marjane Satrapί.

 

Η δημιουργός συμμετέχει τόσο στο σενάριο όσο και στη σκηνοθεσία και μαζί με τον Vincent Paronnaud δίνουν κίνηση στις εικόνες της μοναδικής αυτής ιστορίας που παρουσιάζουν σχεδόν από μια παιδική ματιά τις αναταραχές, τη βία, τον δογματισμό και τον πόλεμο στο Ιράν στα τέλη της δεκαετίας του 1970. 

2. Scott Pilgrim vs the World (2010)

Ο Scott γνωρίζει -κυριολεκτικά- το κορίτσι των ονείρων του στο πρόσωπο της εκκεντρικής Ramona Flowers. Το μόνο που τον χωρίζει από την καρδιά της είναι οι 7 πρώην διαβολικές σχέσεις της που ορίζουν την ερωτική της ζωή και έρχονται να τον εξοντώσουν. Το όνομα του Edgar Wright είναι πλέον συνυφασμένο με την οπτική κωμωδία και η ευρηματικότητά του στη σύνθεση ενός πλάνου, μιας σκηνής ή μιας σεκάνς δεν θα μπορούσε να φανεί καλύτερα κάπου αλλού.

 

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις των fans της ομότιτλης σειράς comics του Bryan Lee O’Malley, η ταινία έχει αγαπηθεί από το κοινό και είναι από τις πιο διασκεδαστικές και εύστοχες μεταφορές εξαιτίας του πολυτάλαντου cast της, του χιούμορ της και κυρίως της αισθητικής της. Μιας αισθητικής που έλαβε υπόψη της τους σημειολογικούς κώδικες και τις συμβάσεις των comics και των βιντεοπαιχνιδιών και τους μετουσίωσαν σε κινηματογραφικούς.

1. Snowpiercer (2013)

Ένα αποτυχημένο πείραμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει εξοντώσει τη ζωή στον πλανήτη. Μοναδικοί επιζώντες οι επιβάτες του Snowpiercer, ενός τρένου που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση. Καθώς δημιουργείται η νέα τάξη πραγμάτων και οι διακρίσεις ανάμεσα στους επιβάτες της οικονομικής θέσεις και εκείνων της πρώτης εντείνονται, ξεκινάει μια επανάσταση με σκοπό τον έλεγχο της μηχανής.

 

Αντλώντας στοιχεία από το graphic novel των Jacques Lob και Jean-Marc RochetteLe Transperceneige”, ο Bong Joon-ho, στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, εξερευνά μία από τις επαναλαμβανόμενες θεματολογίες στα έργα του, τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούνται μετά από ακραίες καταστάσεις και τις έκρυθμες συνέπειες που ακολουθούν. Ένα εξαιρετικό sci-fi thriller με δυνατές ερμηνείες και έναν πάντα επίκαιρο βασικό άξονα κοινωνικής σάτιρας.   

Για να μαθαίνετε πρώτοι νέα από τον χώρο του κινηματογράφου ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram, Χ και TikTok.